miercuri, 20 octombrie 2010

Cărți noi! Vasile Iftimie - Alte poeme, alte femei, Editura Conta * *


„Vă spun vouă/ un poet ce nu a fost internat la balamuc/ nu este poet/ acolo/ gândurile nu sunt îmbrăcate în cămașa de forță/ ele pot să tropăie în voie”. Nu știu cît a stat la balamuc poetul botoșănean, dar a ajuns la al cincilea volum și gîndurile lui tropăie libere ca la debut. El are mici psihoze care-l fac să numere cele 146 de trepte pînă la cearșafurile iubitei (una, Nela). Dar Nela e doar una dintre femeile „cu care sînt” poemele lui. Avem poeme cu Ildiko, Mihaela, Ștefania, Teodosia etc. Nu neaparat erotice. E și unul cu tanti Didina, altul cu tovarășa învățătoare. Vasile Eftimie are o scrînteală simpatică. Ea îl ajută să meargă înainte, eventual pe sîrmă, și deseori inerția și inconștiența de sombnambul îl ajută să treacă bine peste teme foarte adînci. Poetul scrie din talent, din încheietură, ratează destul cînd se ia în serios și cade (pe gînduri) dar, și cînd mai scrîșnește cîte o imagine, are forță: „pogoară-te dintru slavă felicia/ cuvintele nu mai încap în rugăciune/ .../ catedrala împunge văzduhul pînă la sînge/prăbușind zborul sub copitele demonilor/.../pămîntul scuipă pămîntul în uterul morții/ blesetmînd apocaliptic ziua a șasea (Poem cu Felicia)”. Ultimele versuri ale volumului sînt chiar tari: „scriu/ la ce dracu mai scriu/ cînd poet pot să fiu toată moartea”.

2 comentarii:

  1. Mulţumesc pentru lectură, pentru lectura acestui volum de poezie dar şi pentru alte volume pe care mi le-aţi încondeiat, acum doi ani aţi scris în ,,Luceafarul,, despre un fel de strabism cosmic descoperit în volumul meu ,,claustrofobii sentimentale,,
    Şi atunci, ca şi acum, mă bucur pentru că aţi avut răbdare. Poate că nu mi-am atins scopul, poate că nu am fost suficient de ,,poet,, în versurile mele, poată că m-am lăsat furat de ,,gânduri,, de expresii diabetice, uzuale, forţate. Poate? nu poate, sigur, ştiu că mai am de muncă până o să adun impresii pozitive, până o să prind între coperţile cărţii atât cititorul avizat cât şi criticul, sper să îmi iasă, iar până atunci,,, eu mai am răbdare cu mine.
    Cu stimă, vasile iftime

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa fiti iubit de toate tipele din titlurile dvs! Cronica o sa apara si in Luceafarul. Doua stele nu-i prea rau ca in ziua de azi si stelele se reduc cu 25%. Rabdare cu dvs e bine ca aveti.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog