luni, 25 octombrie 2010

Festivalul "Ion Cănăvoiu” - Ediția a XVIII-a, 2010


În zilele de 21-24 octombrie, la Tîrgu Jiu și Runcu, a avut loc Festivalul Național de Umor „Ion Cănăvoiu”, organizat de Centrul Pentru Conservarea Culturii Populare Gorj, Biblioteca Județeană Gorj și Primăria Runcu. Runcu, minunată localitate situată la porțile Cheilor Sohodolului, este locul natal al poetului Ion Cănăvoiu, prea puțin cunoscut din păcate și victimă a radicalismului său anticomunist. A putut vedea din fericire căderea detestatului regim, dar s-a stins prematur în 1992. De atunci, de 18 ani, gorjenii organizează un festival anual în memoria lui Ion Cănăvoiu la care iau parte și sînt premiați umoriști: scriitori și graficieni. Juriul ediției a XVIII-a a fost prezidat de poetul Dumitru Corbu și printre membri s-au numărat profesorul Ștefan Cazimir, care a fermecat publicul nu numai cu hazul ci și cu vocea sa de cantautor (căci versurile și prelucrarea melodică îi aparțineau), Nicolae Dragoș, Alexandru Păsărin, președintele Ligii ”Fiii Gorjului”, Ion Cepoi, directorul neobosit al Centrului pentru Conservarea Culturii. Participanții au luat notă cu admirație și uimire de încă o manifestare din cele multe care se organizează an de an în Gorj. E incredibil cîte evenimente culturale au loc în acest județ în care, deși s-a născut cîndva Constantin Brîncuși, bugetul anual total dedicat culturii este puțin mai mic decît salariul unui mijlocaș mijlociu de la echipa locală de fotbal. Noroc cu primarii și cu ceilalți localnici care sfințesc locul prin elanul lor. Premiul Festivalului „Ion Cănăvoiu”, decernat de Biblioteca Județeană, i-a fost acordat lui Horia Gârbea pentru volumul de povestiri „Fratele mai deștept al lui Kalașnikov” (Editura Limes, 2010) cu precizarea că această distincție se acordă unui scriitor consacrat care are rădăcini gorjene. Premiul pentru volum de umor a revenit lui Laurențiu Orășanu pentru lucrarea autobiografică „Autorul”. Au mai fost premiați la diferite secțiuni epigramiști și graficieni consacrați și debutanți. Cîștigătorii au primit și cîte un frumos trofeu din bronz cu efigia regretatului Ion Cănăvoiu. (în imagine, laureatul, scriitorul Ion Cepoi și directoarea Bibliotecii județene Gorj)

7 comentarii:

  1. Felicitări pentru premiu, îmi pare ră că nu am putut veni personal acolo să vă felicit şi să intru în posesia cărţii. Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, vor mai fi ocazii. De pilda la Zilele Tudor Arghezi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincere felicitări pentru premiu ! Oltenii se pricep la literatură...

    RăspundețiȘtergere
  4. jurizare subiectiva, Cepoi si Gârbea fiind originari din aceeași localitate gorjeana
    Gârbea e un scriitor modest
    alții trebuiau sa ia acest premiu

    RăspundețiȘtergere
  5. daca nu ati inteles, precizez: un scriitor de valoare modesta
    altfel HG este un supraponderal...

    RăspundețiȘtergere
  6. O să slăbesc ca să vă fac plăcere! N-am primit încă scuzele pentru neadevărul flagrant în legătură cu comuna gorjeană de unde am descinde Dl Cepoi și cu mine.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog