vineri, 7 ianuarie 2011
Bucătăreasa de pe Titanic
Este știut că, în timpul scufundării Titanicului, orchestra a continuat să cînte. Dar bucătarii ce făceau? E de presupus că strigau: “Pompati apa, că mai trebuie să fiarbă un sfert de ceas perișoarele”! Pentru un adevărat artist, catastrofele nu contează. Piară lumea, numai cozonacii să nu se ardă! Un personaj remarcabil este Cănuță-Om-Sucit care rabdă totul de la nevasta și soacră, dar divorțează cînd acestea îi ard superbul crap de 4 kg.
Și atunci mă întreb: cum să nu fim Europa, cu asemenea personaje? Politic, noi am intrat în Europa. Culinar, ea intră în noi prin cavitatea bucală. Și nouă ne face plăcere să gustăm pizza (o noutate absolută în anii ’70, va amintiți?). Dar și puddingul, hamburgerul (care vine de la Hamburg, nu de la McDo), polonezii, gulașul, ciocolata elvețiană (extracomunitară), bitterul suedez și cîte altele.
Da, Europa e delicioasă, de asta și-au dat seama și americanii cînd au adoptat felurile și le-au răspîndit peste tot prin fast-food-uri, dar le-au și trivializat, ce să zic... Problema, ca să fim cît se poate de corecți, nu este ce luăm noi de la Europa, ci ce dăm. Cînd vine vorba de integrare, toți se întreabă “ce ne-a ieșit”. Nimeni nu zice: dar UE ce-a cîștigat la chestia asta?
Eu cred că, măcar dinspre partea mîncării, putem să fim liniștiți. Europa are ce lua de la noi. De aceea e de neînțeles de ce restaurantele românești adoptă o listă de bucate aberantă. Felurile “românești” sînt fie... străine, fie inexistente (gen “Mușchi Dracula”, adică în sînge). Cele străine sînt preparate și ele după ureche și scrise în meniu tot așa. În zeci de locuri am văzut “Cordon Bleu” scris “Gordon Bleau” sau chiar “Gordon Blue”. Și de scris, trecă-meargă, dar cum era preparat nu ziceți? Păi să nu ne fie rușine cu europenismul nostru?
Ceea ce trebuie să ne intre în cap și în burtă este că Europa înseamnă reguli, norme și rețete de la care nu te poți abate fără a merge “la cremenal”. Europa înseamnă să-ți poți alege tipul de pîine la restaurant și tipul de zahăr la cafea (alb, brun sau îndulcitor). Europa înseamnă bucătăreasa de pe Titanic cîntînd pe claviatura plitei chiar cînd ghețarul e colea și chelnerul folosind asupra numitului ghețar instrumentul din “Basic Instinct” ca să-și împrospăteze rezerva de cuburi. Integrarea trece prin stomac.
(Am descoperit într-un folder vechi acest articol și m-am gîndit că e încă actual. În imagine - Cordon Bleu)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Postări populare
-
Nu e ușor să fii membru al conducerii USR și/sau al comisiilor sale. Se crede că e simplu. Dar faptul de a încerca să faci ceva împotriva ce...
-
La editura Cetatea de Scau n din Tîrgovişte a apărut volumul 1 din însemnările şi memoriile bunicului meu, generalul Titus Gârbea (1893-1...
-
În fiecare dimineață, fiul meu, Tudor, mă trezește cam cu aceeași replică: - Tati, trezește-te odată! Trebuie ...
-
N-am mai fost la un meci de fotbal pe stadion de dinainte de revoluție. Nu mergeam nici acum, dacă nu mă invita dl. primar Neculai Onțanu că...
-
Am regăsit, în urma unei sugestii primte dintr-o corespondență privată, un text pe care l-am tradus mai demult, un poem foarte cunoscut în...
-
Uniunea Scriitorilor din România atrage atenția asupra degradării continue a limbii române şi a nivelului de cultură din spațiul public ...
-
Statuia Împăratului Traian a fost dezvelită electoral de primarul Oprescu pe treptele Muzeului de Istorie (fosta Poștă Centrală) din Calea ...
-
Au și trecut 34 de ani. Aveam 14 ani și eram în bucătărie, cu întrega familie, minus bunicul meu care lucra (scria) la demisol, voiam să pre...
-
La 31 martie, Nichita Stănescu ar fi împlinit 77 de ani. Nod 19 Murise îngerul, dar nu l-am putut ține în brațe, se făcuse de apă și mi-a cu...
-
PROGRAM al candidatului Horia Gârbea ...
Arhivă blog
-
►
2015
(64)
- ► septembrie (3)
-
►
2014
(210)
- ► septembrie (14)
-
►
2013
(212)
- ► septembrie (17)
-
►
2012
(219)
- ► septembrie (19)
-
▼
2011
(468)
- ► septembrie (33)
-
▼
ianuarie
(50)
- O revistă relativ tînără, dar cu merite multe
- Anca Mizumschi Versouri, Editura Humanitas * * *
- Cărți noi! Radu Vancu - Sebastian în vis, Editura ...
- Avanpremieră editorială! Un poem din „Pantera sus,...
- Ciudățeniile unui sondaj
- Ioan Groșan și Securitatea
- Premiile ARIEL 2010
- Pantera sus, pe clavecin
- O aniversare!
- Cărți noi! Liviu Radu - Lumea lui Waldemar, Ed. Tr...
- Cărți noi! Oliviu Crâznic - … și la sfârșit a mai ...
- Anul prozei - 2010! Dvs. ce ați citit?
- Blog cu Blog - Patriei Decalog! Cele mai bune blog...
- Blog de Blog - Patriei Scop! Cele mai bune bloguri...
- Cărți noi! Doina Cetea - Ierboaia, Editura Dacia X...
- Update! Blog de blog 2010!
- Premiile Blog de Blog 2010 - primele mele nominali...
- Cărți noi! Ion Cucu - Cum ar arăta viața fără foto...
- Concursul Blog de Blog 2010
- Cărți noi! Cătălin Pavel - Aproape a șaptea parte ...
- Cărți noi! - Radu Aldulescu - Ana Maria și îngerii...
- Cărți noi! Constantin Abăluță - Întîmplări imagina...
- Raluca Dună – Eu, Autorul - reprezentări auctorial...
- Cărți noi! Trei poeți
- Cărți noi (comentate de alții)
- Cărți noi! Adrian Buzdugan - Capela excomunicațilo...
- Alte păreri despre Kostas Venetis
- Cei care ne descoperă...
- Cărți noi! George Anca - Partea nimănui (poeme ine...
- 112! Să vină Salvarea, Pompierii și Diacritica
- Un nou blog al autorului
- Cărți noi! Octavian Soviany - Viața lui Kostas Ven...
- Autor și cititor. Diferențe
- Cărți primite
- Fără violență?
- Despre cruzime, perversiuni și alți demoni...
- Bucătăreasa de pe Titanic
- Cărți noi! Trei poeți
- De la Anton Pann citire...
- BLOG DE BLOG - cele mai bune bloguri din 2010
- Cărți noi! Dumitru Bădița - Invitat la Săvârșin, C...
- Cel care greșește?
- LA MULŢI ANI, Nora Iuga!
- Date de contact.Blogul la 30 000 de vizitatori.
- Fantezii de iarnă
- Cărți noi! Mistici, convertiți, iluminați în „Luce...
- Cărți noi! Stoian G. Bogdan - Nu știu câte zile, E...
- Cărți noi! Carmen Focșa - Cimitiul zeilor, Ed. Gra...
- Bucuriile Sărbătorilor!
- LA MULȚI ANI!
-
►
2010
(391)
- ► septembrie (35)
Ce parere aveti despre faptul ca au disparut si retetele preparatelor traditionale romanesti? Au reaparut altele, care includ zeci de ingrediente si metode alambicate de gatit dar care nu au nimic in comun cu bucataria traditionala romaneasca sau poate-si mai pastreaza doar denumirea...
RăspundețiȘtergereVechile rețete se recuperează. Există cărțile lui Radu Anton Roman, păcat că nu mai e printre noi și autorul. Mai nou, pe blogul lui Dan Silviu Boerescu, bucatarescu.ro, Florica Bud postează des rețete tradiționale din Maramureș (zona ei) dar nu numai. Foarte savuroase.
RăspundețiȘtergereAm toate volumele lui Radu Anton Roman.Exista o singura problema...Caut o reteta, deschid cartile lui si ma apuc sa citesc:) Si sunt atatea povesti:))
RăspundețiȘtergereVoi citi si retetele. Ce am vazut acolo, imi place tare mult. Am si o carte de bucate din 1930.De la bunica. Foarte rara dar cu retete magice:)