marți, 15 februarie 2011

Cărți noi! Nicolae Oancea - A șaptea treaptă, Editura MNLR * * *

Cu un cuvînt înainte de Gabriel Dimisianu și numeroase referințe critice, s-a tipărit în 2010 o antologie a regretatului poet Nicolae (Nelu) Oancea (1937-2007), volum îngrijit de Dorina Oancea și Dumitru Matală. Debutînd în 1968 ca și Virgil Mazilescu și alți șaptezeciști, poetul a traversat lumea literară cu discreție și s-a dedicat mai ales activității de editor. Doar șase volume au apărut într-o carieră care l-a pus în permananță în legătură cu fenomenul literar din ultimii 50 de ani ai existenței sale, dar rar în primul ei plan. Această „a șaptea treaptă” a liricii lui este o restituire necesară și dezvăluie un autor abil și sensibil: „Ceață de noiembrie, toate se vor întoarce/ în cămările caldului minereu/ într-un ochi de leoaică stă moartea, într-un ochi albastru sunt eu// Miracolul împrunării mă tot urmărește,/ gîndurile cărnii își fac drum/ batjocorească-mă cerul sau iarba,/ amant al morții voi fi oricum”.

2 comentarii:

  1. Nu știam că anul trecut s-a tipărit încă o antologie, după cea din anii 90 de la Porto Franco. Oricum, încă aștept cu nerăbdare să găsesc vreuna dintre aceste antologii. Da, asta înseamnă că nu am citit încă un volum în carte și oase de Nicolae Oancea, deși doresc de ceva vreme...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Yigru
    A aparut recent sub ingrijirea familiei. Am primit-o de la una dintre fiicele scriitorului.
    Daca doriti, va dau date de contact. E f. posibil sa o gasiti la Muzeu, fiind tiparita chiar de ei. Eu l-am cunoscut puțin pe regretatul poet, era foarte discret și f. ocupat cu editarea.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog