luni, 28 februarie 2011

Cărți noi! Premiile Lili, Ediția I – Antologie, Editura Tritonic * * *


La începutul anului 2009, în ilustra localitate Ogrezeni, trei scriitori: Lucia Verona, Ștefania Coșovei și Denis Dinulescu au avut o idee generoasă. Au fondat un festival de literatură „de criză”. Fără bani, fără subvenții. Un festival on-line găzduit de neobosita creatoare de bloguri Lucia Verona și moderat de toți realizatorii, cu ședințe de cenaclu nocturne on-line (la care și subsemnatul am participat cu elan pînă la ore mici) dar și cu secțiuni off-line la Ogrezeni, unde aceeași Lucia Verona și-a transformat casa de vacanță în „Centrul Cultural Ogrezeni”!

Credința, se știe, mută munții. Festivalul a început, s-a desfășurat cu o participare entuziastă a amatorilor dornici de consacrare – targetul „Premiilor Lili”. S-au stabilit cîștigătorii care au primit „Trofeul Lili”, realizat de Traian T. Coșovei. Și a apărut încă un entuziast, Bogdan Hrib de la Editura Tritonic, care a realizat antologia „Premiile Lili” cuprinzînd pe scurt povestea acestei inițiative culturale particulare și fragmente din opera laureaților primei ediții. Un debut colectiv ca pe vremuri, dar e criză! O carte e totuși o carte, un premiu, mai ales acordat și ieșit din atîta entuziasm, e un premiu. Dacă am face fiecare dintre noi măcar atît pentru literatură...

Să notăm pentru posteritate laureații primei ediții a „Premiilor Lili”, menționînd că între timp s-a încheiat cu succes și ediția a doua, iar a treia așteaptă doar înverzirea ierbii de la Ogrezeni. Pentru a lăuda această inițiativă a unui grup de voluntari merituoși, cuvintele sînt puține. Acum, laureații pe 2009: Marele Premiu – Emilia Alexandra Bucur, Premiul pentru poezie – Carmen Nicoară, Premiul pentru proză – Mălina Anițoaiei, Premiul pentru dramaturgie - Oana Stoica-Mujea, Premii acordate de juriul Bloggerilor – Renata Carageani și Adrian Voicu. În volumul colectiv mai apar: Traian Rotărescu, Ștefan Alexandru Ciobanu (între timp a debutat promițător cu un volum personal), Octavian Perpelea, Adrian Socaciu.

Tot Lucia Verona a fondat și acordat în 2010 și 2011 premiile „Blog de blog”, cele mai bune bloguri în 2009, respectiv 2011. Încă o dată: omul sfințește locul (și blogul).

3 comentarii:

  1. Mulţumesc. Să spunem şi că doi prozatori din volum, Renata Carageani şi Adrian Voicu, au fost invitaţi să citească la Clubul de Proză LA FORMAREA IDEILOR. Renata va citi la şedinţa din martie.

    RăspundețiȘtergere
  2. ma loveste un dooor, de nu povestesc. abia astept sa vad daca s-au prins trandafirii )))

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru comentarii. Succes lectorilor si pe curind la o noua editie.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog