marți, 1 februarie 2011

Date noi

Conform unor informații recente ce nu sînt încă publice, CNSAS ar deține date despre implicarea prozatorului Ioan Groșan în urmărirea și furnizarea de informații securității despre o importantă mișcare literară din anii 70 ca și despre activitatea sa, sub alt nume de cod, în urmărirea, în anul 1989, a unor scriitori români ostili regimului comunist. Se pare că aceste date, probînd și activitatea scriitorului I.G. în 1989 împotriva unor intelectuali influenți, au determinat înlăturarea sa de la ziarul Adevărul. E de la sine înțeles că sursele CNSAS își păstează deocamdată anonimatul, dar e posibil ca datele să devină publice.
*
În ceea ce mă privește, tot ce am scris anterior despre acest subiect rămîne valabil, cu precizarea că i-ar fi fost mai ușor lui I.G. să recunoască la începutul anilor 90 o culpă încheiată în 1978, dar nu atît de comod să o amintească pe aceea din 1989.

7 comentarii:

  1. Multa lume se intreaba de ce aceste date despre informatorii securitatii, ies la iveala dupa atata timp de la revolutie. Aveti dreptate...Trebuia sa aiba caracter si sa recunoasca la timpul potrivit. Nimeni nu o sa-i conteste calitatea de scriitor. Ramane de vazut ce se intampla cu calitatea de om...

    RăspundețiȘtergere
  2. Chestia cu 1989 se refera la intrebarile venite de la Nicolae Breban sau mai e si altceva?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu e vorba de Breban. Cred că va fi totul publicat în curînd. E regretabil că nu s-au publicat toate aceste date din vreme și mai stăm după 20 de ani să ne întrebăm cine și pe cine a denunțat. În ceea ce mă privește am refuzat deliberat să îmi văd dosarul și nu mi-am schimbat atitudinea față de cei pe care diferite persoane mi-au semnalat că s-au implicat în denunțuri cu privire la mine. Ar fi fost nedrept cîtăvreme aceste date nu sînt probabil complete.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma gandeam ca este vorba de acest info, peste care am dat intamplator (http://insolent.ro/?p=2662). Oricum curiozitatea mea pe acest subiect este mai degraba pasagera. Pentru mine talentul n-are nici o legatura cu moralitatea, respectata sau nu, dovedita sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce miros proaspăt de 1990 se revarsă încă pe câmpiile gri... Câmpiile gri fiind o metaforă pentru blocurile gri, mai precis pereții lor.

    E ca și cum literalmente s-a oprit timpul (sau ar fi în buclă, ceea ce e cam același lucru).

    RăspundețiȘtergere
  6. Sigur talentul nu are legatura cu moralitatea. Dar cit sint printre noi oameni care ne-au turnat/batut/ucis rudele e bine sa stim si sa ne ferim. Putem admite ca un criminal e accidental un mare talent. Dar daca si-a exercitat talentul de criminal asupra mamei noastre, sa zicem? Mai primeaza talentul?

    RăspundețiȘtergere
  7. Horia, cand un talentat imi ataca familia, este, in primul rand, un atacator. Sunt sigur ca am fost inteles, asa cum si eu am inteles exemplul tau in privinta intaietatii.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog