miercuri, 23 februarie 2011

O veste dureroasă: a murit Ion Hobana


Îmi revine dureroasa misiune să vă anunț încetarea din viață a cunoscutului scriitor Ion Hobana (1931-2011).

Ion Hobana a fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor. Înultimii ani a condus secția de literatură pentru copii și tineret a Asociației Scriitorilor din București, fiind și membru în Consiliul USR.
A publicat cinci volume de versuri pentru copii şi un roman, Sfârşitul vacanţei, înainte de a se consacra, cu precădere, literaturii SF.
Prozele şi studiile lui au apărut în peste douăzeci de ţări. Având un vechi şi constant interes pentru viaţa şi opera lui Jules Verne, a tradus opt “Călătorii extraordinare”, a publicat zeci de articole şi studii, a realizat numeroase emisiuni de radio şi televiziune consacrate marelui scriitor.
Cunoscut cercetător al fenomenului OZN, preşedinte al Asociaţiei pentru studiul fenomenelor aerospaţiale neidentificate (ASFAN – Romania), Ion Hobana a publicat multe lucrări de gen.

Ion Hobana a fost membru în Uniunea Scriitorilor din România, Societé Européenne de Culture, Centre International Jules Verne, H.G. Wells Society, Associazione Internazionale per gli Studi sulle Utopie.
Pentru întreaga sa activitate pe tărâmul creaţiei, exegezei şi promovării SF-ului, i s-au decernat Marele Premiu al Ministerului Culturii şi Artei din Polonia (1973), Premiul Special “Aripile de aur ale fanteziei” (1980) şi Premiul World SF (Brighton, 1984).

La sfârşitul anului 2009, când se afla în plin lucru la o nouă carte, Ion Hobana a fost diagnosticat cu o boală necruţătoare, cu şanse de viaţă între 6 şi 9 luni. A reuşit să reziste şi să dea gata pentru tipar, în noiembrie, ultima sa lucrare antumă, Peste o sută şi o mie de ani. O istorie a literaturii franceze de imaginaţie ştiinţifică de la origini până la 1900 (Editura Academiei). A avut satisfacţia de a o vedea apărută, ba chiar a trimis câteva exemplare cu autograf prietenilor apropiaţi, apoi, imediat după ce a sărbătorit, pe 25 ianuarie, împlinirea a 80 de ani, starea sa s-a înrăutăţit brusc. A plecat dintre noi marţi 22 februarie 2011, seara, la spitalul Colţea din Capitală.

A fost un scriitor dedicat literaturii dar și sprijinirii colegilor de breaslă, un coleg și un prieten minunat al scriitorilor. Pe blogul ASB găsiți biografia și bibliografia completă așa cum însuși a ținut să fie redactate.

Prin dispariția lui Ion Hobana, literatura română, lumea literară românească și mișcarea literară SF suferă o grea, ireparabilă pierdere.

9 comentarii:

  1. Îmi pare tare rău! Îl cunoşteam de mulţi ani, îl citeam de şi mai mulţi. În ultimii ani s-a întîmplat de cîteva ori să stăm alături şi să "combatem" împreună la şedinţele Consiliului USR. În 2008 am scris despre romanul lui - parţial autobiografic - „Călătorie întreruptă”.
    Odihnească-se în pace! Condoleanţe familiei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, mare pierdere pentru ASB/USR și pentru noi toți. Mă bucur că a luat premiul ASB pentru Călătorie. A fost ultimul lui premiu. A făcut parte din conducerea USR peste 30 de ani și, spre deosebire de mulți alții, nu a avut nicio legătură cu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Tristă veste. Era unul dintre acei tipi verticali care au rămas un reper chiar şi după ce a trecut peste ei una bucată Revoluţie şi încă două decenii de buimăceală. Condoleanţe familiei...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ne pare rău tuturor,Dumnezeu să-l odihnească şi sincere condoleanţe familiei. Literatura a pierdut unul dintre autorii şi susţinătorii importanţi ai creaţiei SF şi, mai ales pentru copiii, unde stăm cam... în aer. În vremurile trecute, chiar şi în ultimii ani, apăsători de totalitarism, vocea lui a continuat să se audă cu distincţie, chiar şi într-un domeniu apropiat de paranormal, care nu prea le cădea bine la stomac tovarăşilor... Am să mă duc sun o floare...

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru mesaje. Sint foarte afectat si eu. Va tin la curent. Presupun ca va fi inmormintat vineri, va tin la curent.

    RăspundețiȘtergere
  6. Și scriitorii mor, câteodată...Plâgeţi români! Descoperiţi-vă si plângeţi...

    RăspundețiȘtergere
  7. @ toți
    Dumnezeu să-l odihnească.
    Am adus un ultim omagiu dlui Hobana la USR.
    Cei care vor să-l mai vadă o pot face pînă mîine la 10 în holul Uniunii.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog