duminică, 20 februarie 2011

Universitas 2011. „Noi, cei din linia întîi” (a generației 90)




Ieri 19 februarie, a avut loc o întîlnire a unei părți dintre combatanții vechiului Cenaclu Universitas, condus de Mircea Martin între anii 1983 și 1990. Tema colocviului nostru, nu foarte formal: Universitas și nouăzeciștii în literatura de azi. Unul dintre aspectele dezbătute cu acest prilej: reeditarea operei lui Cristian Popescu. Altul: o posibilă antologie Universitas la 30 de ani de la fondarea cenaclului. Au fost prezenți: Mircea Martin, Daniel Bănulescu, Iulian Costache, Ioana Drăgan, Mihail Gălățanu, Horia Gârbea, Cristian Pavel, Ioan Es. Pop, Cătălin Țîrlea, Lucian Vasilescu, Paul Vinicus. Cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria colegilor dispăruți prematur: Cristian Popescu, de la a cărui moarte s-au împlinit în acest februarie exact 16 ani, Iustin Panța, Gabriel Stănescu, Andrei Damian și a prietenului și mentorului nouăzeciștilor Laurențiu Ulici.
Dezbaterile au fost animate, prezidate și moderate cu același tact (rămas intact după 25 de ani) de profesorul Mircea Martin alături de Cătălin Țîrlea, singurul dintre moderatorii cenaclului care a fost de față (Andrei Damian a dispărut din păcate, iar Caius Dobrescu și Fevronia Novac nu se aflau în București). În cursul discuțiilor au fost evocați, cum era și firesc, toți participanții la cenaclu, cei de față avînd speranța unei revederi într-o formulă mult lărgită, dificultățile realizării acesteia fiind legate mai ales de emigrarea unora dintre nouăzeciștii marcanți.

4 comentarii:

  1. Să vă fie de bine! V-aţi cam întins până spre dimineaţă... Parcurgând lista de participanţi am constatat că l-am omis (nedrept!) din echipa Cotidianul pe Daniel Bănulescu, dragul de el, care era pe vremea aceea un puştan fugit de-acasă (e mai mic decât mine cu 7-8 ani, cred). Se angajase portar de noapte la Muzeul Literaturii, ca să aibă unde dormi, şi punea capul, efectiv!, pe o mapă doldora de manuscrise ce aveau să devină..."Te voi iubi până la marginea patului". Felicitări că aţi reuşit să vă adunaţi, câţi mai sunteţi pe aici şi prin viaţă! La viitoarea întâlnire poate mă chemaţi şi pe mine (special Guest Star?) să vă spun câteva istorioare, dulci sau mai picante, după cum vă va fi pohta...
    pe curând!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc. A fost un simplu colocviu continuat cu un prînz scurt. Boemii de-altă dată sînt acum plini de răspunderi familiale și profesionale. Am reținut propunerea și vă țin la curent.

    Mi-aduc aminte cum îl ironizam amical pe Daniel care scrisese din obligație profesională un articol despre... pompieri, în Cotidianul. Ziceam că o să capete un stil pompieristic. Cu el am făcut neuitate călătorii literare la Praga, Dresda, Sofia, Gabrovo. Țin minte o bere băută împreună la miezul nopții pe o tersă de pe Pragerstrasse.

    RăspundețiȘtergere
  3. Evident, glumeam şi cu întinsul până dimineaţă (deşi, până la urmă n-ar fi fost o nenorocire!) şi cu Guest Star-ul (poate, nici asta!). Mulţumesc pentru sfaturi, m-am pus pe GMT Romania şi (cred că) am scos şirul de litere la comentarii. În schimb, am făcut altă boacănă: i-am trimis un la mulţi ani lui Liviu Stoiciu reuşind "performanţa" să-l postez pe o pagină a jurnalului lui on-line de... anul trecut. Noroc că mi-a trecut prin cap să-i dau şi-un mail şi s-a rezolvat... şi cu ajutorul unui sonet satiric pe care i l-am dedicat (pe blogul meu). Spor la treabă!!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog