duminică, 23 ianuarie 2011

Anul prozei - 2010! Dvs. ce ați citit?


2010 anul prozei! Aveți mai jos o listă de 24 de volume care, în anumite conjuncturi favorabile, ținînd de jurii și de plasare teritorială pot obține și vor obține cert nominalizările și premiile importante ale anului, decernabile în 2011: USR, ASB, Filiale teritoriale ale USR, Academie, ale unor reviste și fundații.

Întrebarea, la care vă rog să răspundeți în sondajul alăturat, nu este „care e cea mai bună?” pentru că sigur nu le-ați citit pe toate. Eu însumi am parcurs doar 20 din 24 și zic că stau bine. Întrebarea este: pe care le-ați citit?

Răspunsurile dvs. vor da un semn despre așteptarea și căutarea cititorului, anvergura autorului și a editurii, interesul stîrnit de recenziile favorabile, capacitatea de absorbție a publicului avizat față de cărți cotate ca remarcabile. Eu unul am mari rezerve la vreo patru-cinci titluri, m-am conformat totuși părerilor autorizate și le-am inclus în listă, ca și pe cele patru necitite de mine, dar care au beneficiat de elogiile unor specialiști.

Evident comentariile sînt deschise și mă aștept să fie menționate și alte titluri. Nota bene: am omis din listă deliberat, deși a avut vreo 20 de cronici bune, „Fratele mai deștept al lui Kalașnikov”.
(imaginea - Corot - „Femeie citind” , asta nu înseamnă că la sondaj nu pot răspunde și bărbații)

Gabriela Adameşteanu - Provizorat
Radu Aldulescu - Ana Maria şi îngerii
Adrian Buzdugan - Capela excomunicaților
Dan Coman - Irezistibil
Nichita Danilov – Ambasadorul invizibil
Radu Pavel Gheo - Noapte bună, copii!
Ioan Groşan – Un om din Est
Marin Mălaicu-Hondrari - Apropierea
Cătălin Mihuleac - Zece povestiri multilateral dezvoltate
Radu Ilarion Munteanu - Trompetistul care semăna cu Melchiade
Cristina Nemerovschi – Sânge satanic
O. Nimigean – Rădăcina de bucsau
Dora Pavel – Pudră
Cosmin Perța – Două povestiri
Doina Ruşti - Cămaşa în carouri
Gheorghe Schwartz – Cei o sută. Secretul Florenţei
Constantin Stan – Gde Buharest
Dan Stanca – Mutilare
Stoian G. Bogdan - Cît mai multe zile
Bogdan Suceavă - Noaptea când cineva a murit pentru tine
Bogdan Teodorescu – Băieți aproape buni
Matei Vișniec – Domnul K. eliberat
Lucia Verona – Crima de la Jublieu
Daniela Zeca - Demonii vântului

11 comentarii:

  1. Eu i-am citit numai pe prietenul Domniei VoastreRadu A si pe Nichita D. Saptamana viitoare voi cauta prin librarii, cu lista aceasta in mana, este un indemn pe care il pretuiesc.
    Dar ma intreb si va intreb, de unde sa stim noi, cititorii obisnuiti, de aparitia unei carti? Librariile aduc mai mult cu un depozit de carte, libraresele nu cunosc autorii, ci titlurile cartilor, dati-ne va rog o cale,,,

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu pot să nu remarc că începe să se detaşeze triada bistriţeană :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Constantin Lupeanu
    Calea cea mai sigura ramîn siturile editurilor importante si magayinele lor virtuale, cred eu. Sigur, eu sînt avantajat de faptul ca primesc de la autori si edituri exemplare de semnal pentru a le recenza.
    @Radu Vancu
    E foarte bine si cartile sint bune, dar competitia continua.

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari!asa cum ma asteptam de la o personalitate culturala ,ati intuit perfect lipsa de talent,imaginatie, limbajul suburban al autoarei Sangelui Satanic,la care as adauga mercantilismul si frusarea,pacat ,imaturitatea nu ar trebui sa fie un defectTineretea asa cum o reprezentati d-voastra si multi alti tineri scriitori e o virtute

    RăspundețiȘtergere
  5. Radu Aldulescu - Ana Maria şi îngerii
    Dan Coman - Irezistibil
    Ioan Groşan – Un om din Est
    Marin Mălaicu-Hondrari - Apropierea
    Radu Ilarion Munteanu - Trompetistul care semăna cu Melchiade
    Dora Pavel – Pudră
    Stoian G. Bogdan - Nu-ştiu-câte-zile
    Daniela Zeca - Demonii vântului

    RăspundețiȘtergere
  6. @ anonim 1
    Am inclus acest roman in lista pentru ca e un debut care a avut si cronici bune.
    @ anonim 2
    trebuie sa bifati alaturi, in sondaj. Eu nu pot sa fac asta pentru dvs ca am facut-o deja.

    RăspundețiȘtergere
  7. Citit:
    Aldulescu, Ana Maria şi îngerii
    Nichita Danilov, Ambasadorul invizibil
    Ioan Groşan, Un om din Est
    Stoian G.Bogdan, Cât mai multe zile
    Bogdan Teodorescu, Băieţi aproape buni
    Lucia Verona, Crima de la jubileu
    Matei Vişniec, Domnul K. eliberat
    Am pe masa de lectură Adameşteanu şi Schwartz.
    Opinii strict subiective: Radu Aldulescu detaşat; Neluţu Groşan, mereu în criză de timp şi presat de editură a trimis la tipar un manuscris ce putea fi îmbunătăţit la a doua mână; G.Bogdan a pus-o!! Oricum, sunt de acord, 2010 un an bun pentru proză...
    În altă ordine de idei, ştiu că eşti cel mai tare blogger dintre scriitori, motiv pentru care te rog aruncă un ochi şi pe timida încercare denumită adiparvu.blogspot.com
    Sănătate!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc, Adi Pârvu, dar sper că ai marcat și în stînga. Mă uit pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  9. draga Anonim, daca Sange satanic nu ar fi o carte remarcabila, puternica, ce va avea un destin pe masura fortei si originalitatii ei, cu siguranta, nici dumneata si nici altii nu ati ataca-o atat de constant, virulent si fara argumente; comentariile dvs. frustrate (din care se vede incapabilitatea de a CREA ceva, orice, de a fi original si autentic) vorbesc de la sine

    RăspundețiȘtergere
  10. De acord cu dumneavoastră, sunt vreo 4-5 titluri care nu prea au ce căuta în lista asta, dar oare ne gândim la aceleași titluri?
    PS - Sper să nu vă suparați dacă vă spun că deși ați omis deliberat să includeți în listă „Fratele mai deștept al lui Kalașnikov”, faptul că spuneți acest lucru și că dați de înțeles că volumul dumneavoastră ar fi meritat să fie în listă nu e ok. Mai bine să spună alții dacă merita sau nu. Cum ar fi dacă realizatorul unei antologii de poezie, poet la rândul său, ar spune în prefața cărții: „Nu m-am inclus în antologia asta, deși meritam”? Nu sună prea bine, nu?

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Ciprian Măceșaru
    Știu eu la ce ne gîndim fiecare?

    La PS: lista a fost alcătuită după opiniile criticii, motiv pentru care am și inclus volume necitite de mine sau citite, dar pe care nu le-am apreciat. Punînd acest criteriu, „Fratele...” ar fi intrat fără discuție. Așa încît am explicat absența lui, deși corespundea pe deplin criteriului fixat: cronici favorabile în principalele reviste literare. Nu eu m-am auto-apreciat, ci m-am exclus, în mod absolut firesc, așa cum, tot firesc, nu candidez la premiile ASB sau la altele la care, odată atribuit premiul, aș putea fi suspectat de influențarea rezultatului.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog