sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Bucuriile Sărbătorilor!

Nici de Crăciun, nici în ultima zi a anului 2010 și nici prima zi a noului an nu am scăpat de comentarii jegoase ale unor anonimi. La adăpostul lipsei de semnătură, aceștia aplică pentru orice intervenție care vine în dezacord cu părerile lor și pentru fiecare amănunt premisa de vinovăție și atribuie altora mobiluri josnice (probabil pe măsura celor pe care ei înșiși le urmăresc în viață). Ultimul dintre acești nenorociți, mînat de caracterul lui mîrșav, califică aprioric lucrările viitoare, din 2011, ale Juriului USR (ales prin vot secret și care decide tot prin vot secret) drept „potlogării”.

Juriul, din care fac și eu parte, mai exact din cel de nominalizări, nici măcar nu s-a întrunit! El va avea misiunea grea din fiecare an de a citi zeci de cărți de toate genurile. Din el fac parte critici din toate generațiile, dar cu experiență mare, titulari de rubrici de cronică de întîmpinare ținută ani de zile. Și iată că vine un mizerabil să-i facă „potlogari” pe niște oameni care, dacă ar fi să greșească eventual, nici nu au apucat măcar să o facă. Nu știu dacă e o etalare de caracter mizerabil sau e o încercare de intimidare în perspectiva a ceea ce va face juriul, nici nu contează.

Acesta este doar unul dintre exemplele mizeriei revărsate fără oprire în România asupra oricărui fapt, cultural sau de alt fel. Ce știe acel vierme care și-a îngăduit să ne facă „potlogari” despre juriul USR? De cîte ori a făcut el parte dintr-un juriu, mai ales din unul ca al USR, confruntat cu mari dificultăți de alegere, ca să știe cît de greu e să decizi, cît de frustrant e uneori că o carte pe care o crezi bună cade la vot cu 2-3 și așa mai departe? Cît de mici sînt onorariile și cît de grea munca?

Asemenea comentarii mă fac să mă gîndesc să renunț la un lucru pe care îl cred frumos și util: acest blog care ar trebui să fie un loc al discuțiilor destinse și consacrate lucrurilor care fac viața suportabilă. În orice caz, din acest moment nu va mai trece niciun comentariu care nu e la obiect, nu este expus clar și civilizat și care atribuie unui fapt al cuiva sau unei judecăți de valoare motive necinstite.

6 comentarii:

  1. Horia, ar fi bine să nu mai accepţi comentarii anonime. Eu aşa fac, chiar dacă uneori trebuie să opresc şi comentarii favorabile!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Lucia
    Ai dreptate, dar sînt și oameni care comentează la obiect, chiar dacă anonimi. Plus ca unii semneaza dar nu dau URL si atunci poti să crezi ca sînt cine zic, dar nu ai garanție.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Dobândeşte duhul păcii, şi mii de oameni se vor mântui în jurul tău".- Sfântul Serafim de Sarov,pe care astăzi îl prăznuim, împreună cu alţi sfinţi, anonimi şi cunoscuţi, printre care şi cuviosul Serghie- La Mulţi Ani, Sergiu Ştefănescu, oriunde te-ai afla (în Germania mai curând,dar poate,de sărbători în România)! (Sperăm că distinsul proprietar al blogului ne va închiria pentru o clipă de spaţiul unei urări, cu cât mai anonimă, cu atât mai credibilă).
    Numai bine tuturor!
    ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cel mai probabil sunt frustraţi cărora le-aţi răspuns în România literară sau Luceafărul. Şi Alex Ştefănescu scria pe undeva că a cam fost înjurat la viaţa lui...

    RăspundețiȘtergere
  5. absolut toti artistii patesc acest lucru...faptul ca internetul le da posibilitatea unora sa intre sub anonimat si sa-si verse frustarile pe paginile noastre nu trebuie sa ne intimideze. sa nu credeti ca scapa cineva. acum vreo luna l-am auzit pe Serban Tomsa spunand ca ar vrea sa plece din aceleasi motive. acesta este si scopul unor astfel de indivizi. sa va determine sa intrerupeti legatura cu cititorii. important este sa rezistati psihic si sa ignorati mesajele anonime. trebuie sa constientizati ca ele vin din partea unor persoane rauvoitoare. moderati comentariile in continuare. noi va iubim!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dezaprobare totală pentru cei care preferă anonimatul pentru a împrosca cu noroi.Dezacordul cu cele expuse poate si trebuie să fie exprimat în mod civilizat,sub anonimat sau nu.Dacă acceptăm faptul că nimeni nu detine adevărul absolut,putem să polemizăm cu onoarea presupusă,de exemplu,de un duel.Un duel al ideilor care să fie profitabil pentru toti cei care participă.Cei care adresează injurii pot să rămână foarte bine pe dinafară.ANONIMUL(A)CIVILIZAT(Ă),care nu de mult timp si-a precizat identitatea.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog