joi, 27 ianuarie 2011

Ioan Groșan și Securitatea

E un subiect la zi. Unul trist.
Am citit pe blogul scriitorului Octavian Soviany un punct de vedere pe care îl redau, îl respect dar nu pot să-l aprob. Nu pot s-o fac în primul rînd în memoria celor din familia mea care au făcut închisoare și au avut domiciliu obligatoriu, și li s-a confiscat tot cu excepția hainelor de pe ei.

Octavian Soviany scrie:
„...Pe scurt, punctul meu de vedere:
nu mi se pare deloc reprobabil gestul sau avand in vedere urmatoarele:
1. avea 19 ani
2. era in armata, in niste conditii inspaimantatoare (stiu asta de la Ţeposu)
3. a fost amenintat cu excluderea de la facultate, si nu ar fi ramas decat un muncitor necalificat iar literatura romana ar fi pierdut cu siguranta un mare prozator.
este o ipocrizie si o demagogie nemaipomenita sa faci atata caz de slabiciunile unui tanar derutat si intimidat cand fostii securisti au toti pensii barosane, afaceri prospere si o duc mai bine ca niciodata. masurile represive erau luate de ei , nu de bietii informatori de ocazie, cazuti prada mai mult sau mai putin intamplator, unui instrument diabolic de manipulare. dacă dîm cu pietre în “copiii de mingi”, ce facem cu arbitri?”

La aceasta am răspuns:
Ioan Groșan este un scriitor bun, e prietenul și al meu. El trebuia să spună în 1990…92…94, nu știu cînd, dar din vreme: am făcut un lucru urît în 1974, am fost amenințat și am cedat, m-am retras în 1978. Dacă vreți, mai vorbiți cu mine, dacă nu, nu. Cît despre realitatea amenințării – cunosc foarte mulți oameni care nu au colaborat deși s-au făcut presiuni asupra lor începînd cu părinții mei, (și asta în timp ce bunicul meu era în închisoare, deci aveau imaginea a ce se poate întîmpla și aveau un copil). Ei au refuzat și să intre în PCR. Au fost ținuți pe linia a 2-a, n-au fost lăsați în Occident dar nu i-a dat nimeni afară din serviciu sau anterior din facultate. Nu cred că, în 1974 mai ales, sau chiar in 78 refuzul aducea un risc major.

Apoi, cînd Eugen Uricaru, tot scriitor bun, a fost aproape linșat că a colaborat nu l-a apărat nimeni. Nici măcar Ioan Groșan. Și poate că așa era drept. Dar să judecăm egal în situații egale. Încă un pic și rezultă că noi care n-am colaborat sîntem niște ticăloși, iar turnătorii niște biete victime. Gestul ESTE reprobabil. Că pot fi invocate circumsatnțe atenunate e altceva.

Eu voi continua să îl salut pe Ioan Groșan și să-l citesc, dar fiecare să ne asumăm vinovățiile, cîte le avem. Și n-o să vărs acum și lacrimi pentru „bieții informatori”. Le țin pentru bieții deținuți politici, pentru deportați, pentru cei persecutați de regimul comunist.

35 de comentarii:

  1. Bineinteles ca Dl H.G. scrie cu dreptate.
    Eu cred mai degraba ca aceia care au acceptat sa scrie despre colegi au facut-o cu gandul la anumite avantaje.

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent, am gasit in sfarsit o perspectiva sine ira et studio, una care opereza cu nuante, ca pana acum am dat fie de pozitia de tip Savonarola, fie de raportari mult prea empatice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vă salut cu tot respectul punctul dvs. de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  4. @El Desdichado
    Multumesc, asta am dorit.
    Nu poate fi blamat la nesfirsit un om care a gresit acum 37 de ani. Si crimele grave se prescriu. Dar fapta trebuie recunoscuta si asumata si era si mai bine era recunoscuta in 1990. iar de compatimire...

    RăspundețiȘtergere
  5. Împărtășesc opinia dvs. din acest articol. Felicitări, domnule Gârbea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dacă îmi permiteți, romanul lui SGB se numește "Nu știu câte zile", nicidecum "Cât mai multe zile"

    RăspundețiȘtergere
  7. OK pentru horia garbea...pe soviany nu-l inteleg. deloc.in rest, astept "replica2 lui grosan...

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, din pacate, se pare ca aveti dreptate. I.G. putea rezolva public problema inca din 1990, mai ales daca a refuzat o colaborare postdecembrista, cum se afirma.
    In rest, atentie la nuante si la proportii. O nuantza importanta este refuzul medaliei lui Iliescu.
    In alta ordine, observ ca votul din stinga s-a "restructurat"surprinzator, disparind optiuni autentificate pina adineaori.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ați exprimat, într-adevăr, un punct de vedere argumentat, nuanțat, foarte civilizat ( marcă înregistrată a acestui blog ! ), dar ferm... Cred că nu mai este nimic de adăugat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Subscriu la comentariul lui Horia Gârbea.
    Din ce am citit până acum, Groşan pare un "informator" cu acte în regulă: a semnat un angajament şi a primit un nume de cod. Îmi pare rău că n-a avut curajul să-şi recunoască fapta. Pe de altă parte, fiecare "scurgere" dinspre CNSAS trebuie judecată nuanţat: cui şi cât rău a făcut turnatorul? cine au fost cei care l-au obligat/forţat să semneze acel angajament? Pentru că altfel, aşa cum spunea Michnik, nedeconspirând securiştii şi faptele lor, ne lăsăm manipulaţi de dosarele (apretate, cu multe foi lipsă…) pe care le-au scris tot ei. O a doua victorie a securităţii.

    RăspundețiȘtergere
  11. da, este o pozitie corecta
    dar cati baieti din astia de mingi mai sunt printre scriitori?
    sau pe la ce case mai mari?
    vom trai si vom vedea/cate se vor mai putea...

    RăspundețiȘtergere
  12. daca ar fi sa ducem judecata morala la extrem (ca Herta Muller, care a invatat bine lectia germana a intrasingentei pana in panzele albe) prin lipsa de actiune, obedienta, tacere etc cu totii am fost mai mult sau mai putin niste colaborationisti.
    eu as crede ca e mai bine sa punem accentul nu pe acceptul lui Grosan ci pe refuzul sau de mai tarziu. in ceea ce priveste situatia lui Uricau sau C Ivanescu cred ca aveti dreptate, s-a exagerat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc tuturor celor care au comentat și cred că s-a conturat clar prin contribuția tuturor ideea că ne asumăm fiecare partea de vină. Unii doar am tăcut, alții am participat la „informări politice”, unii au mai scris în Scânteia, unii au turnat, alții și-au renegat prietenii sau au depus mărturii contra lor. Toți avem o parte de vină dar sînt trepte multe de la acceptare tacită la crimă. E normal să ne recunoaștem vina, nu s-o acoperim.

    RăspundețiȘtergere
  14. Da, uite că mai era ceva de adăugat. Îl apreciez mult pe Groșan și afectivitatea pe care o port oricărui scriitor important trecut prin infernul comunismului mă face să pledez pentru toleranță și înțelegere și să-i dau dreptate și dlui Octavian Soviany... Oricum, ați scris în același sens, cu sublinierea necesității de a ne asuma erorile pe care, inevitabil, le facem...

    RăspundețiȘtergere
  15. @ O. Nimigean
    E cu totul bizară dispariția a 14 voturi. Eu nu mai pot interveni în sondaj odată ce l-am postat și exclud un hacker deși... mai știi. Pentru că veni vorba, nu am citit volumul dvs. și aș vrea dar nu știu unde-l găsesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. da.asa este. sa i plingem mai intii pe cei care au fost nenorociti 'i fracturari de turnatorii ...intelectualii care au ramas la fund pe toata viata si nici amcar nu au stiut de ce ...au crezut ca sunt niste ratati ...cind de fapt aveau dosar si nu puteau face nimic ...

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt norocos că m-am născut după Revoluție (în 1992). Dacă trăiam pe vremea comunismului, nu știu cât de mult aș fi putut rezistat fără compromisuri! Și de-aș fi făcut un cât de mic compromis, după moarte sau chiar înainte s-ar fi apucat cineva să mă înjure, chiar și dacă n-aș fi strâns avere sau altceva de pe urma acelui compromis. Am văzut ce s-a petrecut cu Gellu Naum, de pildă. Absolut oribil... eu, care mă simt în stare să-l iert și pe Dan Deșliu, pentru cele câteva poezii suprarealiste semnate la mult timp după boacănele cu Lazăr și minerii...
    De asemenea, nu-mi plac deloc când mai vin perioadele acele stupide ”sau-sau”, când poeții fie se „angajează” în „social”, fie se refugiază în creație și atunci sunt etichetați „escapiști”, „mic-burghezi”, „formaliști” etc. Încă stau și mă gândesc uneori cum ar fi fost opera lui Tristan Tzara sau a lui Cărtărescu sau a lui Eugen Jebeleanu sau a Ninei Cassian fără astfel de perioade...

    Scuzați-mă, dar chiar simțeam nevoia să mă descarc. Chiar am senzația uneori că sunt singurul care crede în poeți și care îi iartă și îi înțelege și îi mai și promovează pe deasupra... într-o lume în care niciun ziar nu s-ar obosi să facă o colecție ca lumea de poezie... Acum, gata cu patetismul. Înainte în viață marș(mallow)!

    RăspundețiȘtergere
  18. Salut! L-am sunat astă seară pe Neluţu Groşan şi i-am zis, cum îi place s-audă, "Servus!". Apoi l-am felicitat pe motiv că mai bună reclamă pentru cartea lui nici nu se putea!! I-am urat să dubleze, să tripleze tirajul... A râs şi mi-a mulţumit, ardeleneşte. Cred că i-a surâs ideea! Nu-mi plac cei care se grăbesc să ridice piatra! Eu îl ştiu pe acel Nelu Groşan care, alături de Denis Dinulescu, a fost eminenţa cenuşie a ideii de revistă "Caţavencu". Fraierii care au adus acestă idee la statura de azi a publicaţiei(poate fi pus şi mr.Dinescu printre ei!)sunt doar nişte stricaţi! Iertat fie-mi jargonul, dar vorbesc pe limba lor...
    Horia, într-un fel te înţeleg, dar crezi că o ieşire cu cenuşă în cap, gen Sorin Roşca Stănescu, ar fi ajutat la ceva?
    Ştiu şi ştim mulţi băieţi, cu mai mari bube în cap, care au fost băgaţi ori s-au băgat în faţă, ocupă şi acum funcţii importante, sunt nulităţi cu putere de decizie, taie şi spânzură, dau şi iau premii literare, nu mai scăpăm de ei!
    Groşan este făcut din altă plămadă, mult mai curată. A greşit, va plăti. Nu va plăti, plătim noi pentru el, că avem de unde! Doar suntem o breaslă!! Ioan Groşan nu este vreo Mona Muscă şi nici vreun Felix Voiculescu!
    Noapte bună şi sfetnic bun!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Domnule Garbea,

    Cred ca domnul Soviany are dreptate aici. Asta e esenta> dacă dîm cu pietre în “copiii de mingi”, ce facem cu arbitri?”

    Ce spuneti dumneavoastra>

    El trebuia să spună în 1990…92…94, nu știu cînd, dar din vreme: am făcut un lucru urît în 1974, am fost amenințat și am cedat, m-am retras în 1978. Dacă vreți, mai vorbiți cu mine, dacă nu, nu

    e atat de previzibil incat, din pacate, imi pare excesiv de simplist.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Darie Ducan
    Dacă ați fi avut altă vîrstă aș fi zis că ați avut stele pe umeri înainte de 89. Așa îi bănuiesc pe părinții dvs că or fi fost torționari. E simplist să-ți recunoști vina? Sigur. E mai complex și mai subtil să-i torni pe alții și să te faci că n-ai mîncat usturoi.

    RăspundețiȘtergere
  21. @HG - Romanul lui O. Nimigean s-a publicat la editura Polirom, ale carei standuri se gasesc probabil si-n libraria de la MLR, si la Carturesti, aproape de sediul ASB... Daca nu, uite adresa: www.polirom.ro. Comanda online e onorata la timp! (Asta nu-i reclama, ci stricta informatie, nu zic informare ca dam in inflamare - apropo de discutia de mai sus...)

    RăspundețiȘtergere
  22. Scriitorii;unii dintre cei care au făcut posibilă instaurarea regimului de tiranie din comunism.Odele si cuvintele mestesugite de ridicare în slavă(lirice sau epice),care au ridicat la rangul de„artă”cultul personalitătii nu au fost si nici nu puteau fi opera unor truditori din alte domenii.Desigur,scriitorii nu sunt muritori de rând.Anonim spectator la judecata„de apoi”,pe care o citeste si aici.

    RăspundețiȘtergere
  23. @ Anonim. O să caut romanul dlui Nimigean. La Muzeu nu era. Oricum, ar fi cazul ca Polirom să mai trimită cărți, cum avea cîndva obiceiul, măcar la Juriul USR, unde în fiecare an a avut nominalizări. E un gest minimal de promovare de care ar putea beneficia toți autorii nu numai cîțiva ale căror volume le-am primit.

    RăspundețiȘtergere
  24. Desigur, stimate domn Garbea,
    cand nu ne convine ceva care implica si care nu e anonim nu permitem comentariul, desi e cat se poate de civilizat. Asta spune cate ceva.

    RăspundețiȘtergere
  25. Domnule Darie Ducan, vă invit să respectați legea și să nu faceți apologia totalitarismului pe acest blog. Dacă perseverați în susținerea dictaturilor comunistă (sau fascistă, nu contează) vă voi bloca comentariile. Valabil pentru toată lumea.

    În plus, după cum am arătat, eu și familia mea am fost urmăriți și persecutați, am avut parte eu însumi de percheziții și confiscări așa că știu bine lucruri pe care dvs. din fericire nu le-ați apucat. Bucurați-vă că e așa și fiți rezonabil.

    RăspundețiȘtergere
  26. Domnule Garbea,

    Nu fac apologia totalitarismului. Ce spuneti dumneavoastra depaseste orice umor şi cade în caraghioslâc.

    RăspundețiȘtergere
  27. domnule Garbea, o simpla intrebare: credeti ca peste vreo 20, 30 de ani cand va fi in Romania un alt regim, care va analiza la rece ororile regimului fost pesedist, actual pedelist & co cum credeti ca va "judecata" stransa Dvs colaborare cu dl Neculai Ontanu? nu poate fi si asta colaborationism? poate ar trebui sa va ganditi de pe acum sa va faceti mea culpa, ca peste 30 de ani va fi cam tarziu, asa cum sustineti Dvs aici...

    RăspundețiȘtergere
  28. Așa-i! Dacă toți aștia cereau poate că acum îi știam și pe cei care au fost ofițeri sub acoperire și își râd în barbă de sărmanii turnători de rând. (Ofițerii sub acoperire sunt apărați încă de secretul de stat)

    RăspundețiȘtergere
  29. @ Darie Ducan
    Mai bine cad în caraghioslic decît în elogierea criminalilor.

    Provocarea, alături de intimidare, amenințare, intoxicare cu informații false este o metoda tipic securista (indiferent ca securitatea se numea Gestapo, KGB etc.) și eu nu dau curs provocărilor care au ca rol posibilitatea de a fi acuzat ulterior de extremism.

    RăspundețiȘtergere
  30. @Adrian Paraschiv

    Nu sînteți la chestiune. Colaborarea mea cu Neculai Onțanu nu se face în secret, sub nume de cod și nu presupune delațiuni și crime. Onțanu e un om ales democratic de trei ori consecutiv de cetățeni prin vot direct și secret, nu un dictator. Colaborarea cu domnul primar presupune deocamdata doar ca el ajuta cultura și nu cere nimic în schimb. Nu mi-a cerut sa torn pe nimeni, nici măcar să-l votez. Nu am de ce să fac „mea culpa„ pentru ca am acceptat ca breasla și asociația pe care o conduc și revista la care scriu au acceptat ajutorul lui N.O. Zeci de scriitori au fost premiați, recompensați pentru scrisul lor grație lui Onțanu, zeci de plasticieni au avut unde să-și expună lucrările etc. Cînd toți primarii vor face cît face Onțanu pentru cultură, România va fi un paradis cultural. Sponsorizarea și mecenatul sînt gesturi firești ale autorităților în favoarea culturii. Doar că ele nu se fac din păcate.

    Poate considerați că acceptarea unei distincții din partea unui primar german e tot un colaboraționism al meu cu CDU (era un primar CDU, pe-atunci în opoziție)?? Să recunosc public, ce ziceți?

    Dimensionați enormitățile pe care le rostiți. Am
    ținut să vă public comentariul deși nu meritați pentru că sînteți anonim (nu indicați un URL) ca să vă pot da această replică.

    RăspundețiȘtergere
  31. Lipsă un paradis cultural sponsorizat probabil din banii pe care domnul„general”îi are fiind la putere,o putere care face selectie naturală printre pensionari si nu numai.Pe asta o lăsati să treacă?

    RăspundețiȘtergere
  32. Datoria celor alesi e sa ajute cultura la solicitarea institutiilor culturale. Eu am cerut sprijin la toti primarii pentru scriitorii bucuresteni. Au raspuns doar doi, de dat a dat doar unul. Era culmea sa refuz un ajutor pentru ca era la putere.

    Si Guvernul Nastase a dat cindva ceva, si guvernul Boc, chiar si Guvernul Traiceanu, mai putin, dar a dat scriitorilor. Era datoria lor! Dupa logica dvs. strimba ar fi trebuit sa refuzam cu demnitate. E ultima data cind mai tolerez aceste imbecilitati anonime.

    RăspundețiȘtergere
  33. stiti ce nu inteleg. daca ar da usr toate informatiile despre toti informatorii care au fost (pentru ca din cate imi amintesc s-au cerut la cnsas) nu credeti ca ar fi mai putin scandal decat asa cand se mai da drumu' cate unui dosar sa isi sparga capul fraierii?

    RăspundețiȘtergere
  34. @ razvan
    Nu stiti pe ce lume traiti?? Are USR dosare?? Nu mai vorbiti prostii daca nu va pricepeti!

    USR a cerut CNSAS certificate de necolaborare/colaborare pentru membrii consiliului. Au venit cam 70% dintre ele, toate curate, cu o exceptie. Al lui I.G. nici nu a venit la USR cit era el in consiliu. Daca USR ar fi avut date le facea publice, nu duceti dvs. grija asta. Ca de aia le-a cerut CNSAS-ului

    Ma intreb daca sinteti de rea credinta sau doar naiv.

    RăspundețiȘtergere
  35. stiti unde se afla arhifa usr dle garbea bineanteles ca stiti dar nu spuneti un cuvant de ce fiindca sinteti cucei care aufurato

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog